Verwijder opgeslagen .Net-gebruikersnamen en -wachtwoorden

Windows XP en Windows Vista slaan de gebruikersnaam en het wachtwoord voor netwerkbronnen en -services zoals Windows Live op de harde schijf van het besturingssysteem op. Als u wilt controleren of en welke gebruikersnamen en wachtwoorden zijn opgeslagen met de optie om enkele of alle te verwijderen, kunt u het volgende doen:

Open de opdrachtregel door op Windows-R te drukken, cmd te typen en op enter te drukken. Gebruik nu het commando control keymgr.dll om het venster te openen van een programma genaamd Stored User Names and Passwords waarin alle opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden van het momenteel actieve profiel worden weergegeven.



U kunt de opdracht gebruiken Beheer gebruikerswachtwoorden 2 om in plaats daarvan de configuratie van gebruikersaccounts te openen. Als u op dat tabblad op Geavanceerd klikt, kunt u hetzelfde menu openen door op de knop Wachtwoorden beheren te klikken.

control keymgr.dll

U kunt vervolgens elk item in de lijst markeren en het verwijderen of de eigenschappen ervan weergeven voor aanvullende informatie. Als u een item verwijdert, moet u de gebruikersnaam en het wachtwoord opnieuw invoeren tijdens de volgende login op de service.



Bijwerken: De applet van het configuratiescherm die wordt geopend wanneer u de eerste opdracht uitvoert, wordt Credential Manager genoemd in nieuwere versies van Windows. Hier vindt u niet alleen Windows-inloggegevens, maar ook op certificaten gebaseerde en algemene inloggegevens en wanneer deze voor het laatst zijn gewijzigd.

De informatie kan worden bewerkt of verwijderd net als in eerdere versies van het besturingssysteem. De tweede opdracht opent de applet van het configuratiescherm Gebruikersaccounts waar u gebruikers met een lokaal account op het systeem kunt toevoegen, verwijderen of bewerken.

Merk op dat u ook de opdracht net user username password kunt gebruiken om een ​​nieuw wachtwoord aan de geselecteerde gebruikersnaam toe te wijzen. U hoeft daarvoor geen actueel wachtwoord te hebben, op voorwaarde dat u voldoende rechten heeft, wat het ideaal maakt om een ​​gebruikerswachtwoord te resetten als de gebruiker het wachtwoord is vergeten. U kunt lezen op de net user commando op de ondersteuningswebsite van Microsoft.

Houd er rekening mee dat als u een wachtwoord opnieuw instelt, bestanden die door BitLocker zijn beveiligd, niet meer toegankelijk zijn. Het wordt daarom niet aanbevolen om dit te doen als BitLocker in gebruik is door het geselecteerde gebruikersaccount.